perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kuukausi ilman sosiaalista mediaa

Tommi sai helmikuun lopulla päähänsä, että kokeilee millaista on elää kuukausi ilman somea. Pannassa olivat mm. facebook ja twitter, viestipalvelu whatsapp oli kuitenkin sallittu yhteydenpitoväline. Kyllähän sitä ihmeteltiin tovi jos toinenkin ja pitkin maaliskuuta äimisteltiin, että vieläkö se jaksaa. Karkauspäivän iltana mä vaihdoin Tommin fb-tilin salasanan ja Tommi itse poisti puhelimestaan myös twitter- ja periscope-sovellukset. Tänä aamuna töistä tullessani kerroin vaihtamani salasanan ja naamakirjassa kuulemma odotteli rapiat 180 notificationia.

Eilen illalla sitten kyselin fiiliksiä ja päätin vähän haastatella miestä tänne blogiin, sopii kuitenkin aihepiiriin vallan mainiosti (: Ja vaikka itsekin olen kohtuuden ja kultaisen keskitien kannattaja, niin silti valitettavan suuri osa päivästä menee puhelin kourassa, joko instagramia selaillen tai Candy crush sagan karkkimaailmassa. 
Idea somettomuuskokeiluun tuli kuulemma Esko Valtaojan haastattelusta ja uteliaisuus siihen, miltä maailma näyttää ihan livenä ilman sosiaalisen median tapaisia häiriötekijöitä. Taitaa olla ilmassa samaa mediaähkyä, jota itsekin aina säännöllisin väliajoin poden. Tommi kertoi, että pari päivää somettomuuden jälkeen olo oli outo, mutta tilanteeseen tottui nopeasti. Yhteydenpito hieman vaikeutui, sillä kaikki kaverit eivät käytä whatsappia, mutta mitään olennaista ei kuitenkaan jäänyt sopimatta somelakon takia. Kuulemma ärsytti välillä, kun olisi halunnut facebookista tarkistaa jotain, esimerkiksi tapahtumien lisätietoja. 

Kuukauden aikana tuli kuulemma huomattua, että pelkkien nettisivujen varassa jää helposti infopimentoon, sillä yrityksetkin päivittävät sosiaalista mediaa ahkerammin kuin muita väyliä. Ja tosiaan kaikki tapahtumat löytyvät todennäköisemmin facebookista kuin mistään muualta. Twitterissä Tommi seuraa pääsääntöisesti urheiluun liittyviä henkilöitä, mutta facebookittomuus (kyllä, se on sana :D) tuntui kuitenkin konkreettisemmin.
 
Mitkäs fiilikset oli sitten kuukauden päätteeksi? Kokemuksena hyvä, kyseenalaisti vähän omaa somekäyttäytymistä ja oppi arvostamaan sen tuomia mahdollisuuksia nyt eritavalla. Huomasi mihin sosiaalista mediaa oikeasti tarvitsee ja milloin sitä käyttää vaan tottumuksesta. Ja kuulemma facebookin päämäärätön selailu oli tauon jälkeen todella tylsää! Tommi suositteleekin kaikkia kokeilemaan somelakkoa vähintään pari viikkoa, mieluiten se koko kuukausi. Itse en ole vielä kyennyt, tosin oma kompastuskiveni ei ole facebook vaan instagram... Mielenkiintoista oli kuitenkin seurata vierestä tällaista empiiristä tutkimusta ja ottaa siitä inspiraatiota omaan käyttäytymiseen. 

Mites siellä, pystyisitkö irtaantumaan sosiaalisesta mediasta kuukaudeksi vai tuntuuko pelkkä ajatuskin mahdottomalta? Vai herättikö tämä ajatuksia oman somekäyttäytymisen osalta? 

2 kommenttia:

  1. Kunnioitettava suoritus! :) Miulla oli tosi pitkään pelkästään blogi sosiaalisen median välineenä, mutta muuten en käyttänyt muita palveluja ollenkaan. Pikku hiljaa on sitten tullut käyttöön mm. FB vuonna 2013 ja Instagram, ensimmäinen ihan työn takia ja toinen alkoi kiinnostaa muuten vaan. Aika pitkään kerkesin olla ilman! :D

    Nykyisellään pidän muutaman päivän sometaukoja välillä kun iskee someähky tai ahdistus blogista sun muusta, mutta pidempää taukoa en varmaan ihan heti pitäisi ilman hyvää syytä. Todella monet asiakkaat laittavat nimittäin FB:n kautta viestiä niin sitä nyt ainakin kantsii tarkistella päivittäin. Nyt pysyy kuitenkin ihan hyvin kärryillä kavereiden kuulumisista, keikoista ja blogimaailmasta, mutta välillä pitää silti taukoilla. Tärkeimpien ihmisten kanssa viestitellään ja soitellaan aktiivisesti eikä välttämättä keskustella kauheasti somen puolella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, on hyvä jos huomaa mihin some on hyödyllinen ja milloin se taas ylittää turhan ajanvietteen rajan (:

      Poista